Dit jaar vindt het Eurovisiesongfestival plaats in Turijn, Italië. Jeroen Bootsman weet niet alleen alles over het Songfestival, hij vindt er ook iets van. In 40 meningen vertelt hij hoe hij denkt over de winkansen van de deelnemers.
Dit weten we over Frankrijk
* Frankrijk doet vanaf het eerste ogenblik mee het het Songfestival.
* Het land is enorm succesvol gebleken. Ze hebben maar liefst 38 keer bij de beste tien liedjes gehoord.
* Vijf keer hebben ze het festival gewonnen.
* Twee keer liet Frankrijk verstek gaan. De eerste keer was in 1974 toen de Franse president Pompdou daags voor het festival overleed en de tweede keer was in 1982 toen omroep TF1 niet tevreden was over de kwaliteit van het Eurovisiesongfestival. Ze vonden het onder andere krankzinnig, talentloos en de nummers middelmatig. Na dat jaar afwezigheid nam televisiezender Antenne 2 de uitzending over.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Met Twin Twin wilde het in 2014 helemaal niet lukken. @ WikiCommons
* De enige keer dat Frankrijk op de laatste plaats stond was in 2014 toen Twin Twin het lied Moustache zong.
* Door de jaren heen heeft Frankrijk de meeste punten gegeven aan Israël en ontvingen ze zelf de meeste punten van Zwitserland.
2022: Alvan & Ahez met het lied Fulenn
Jeroen: 'Met Barbara Pravi’s Voilà keerde Frankrijk vorig jaar terug naar de rijke chansontraditie, die het land in een (ver) verleden zoveel successen op het songfestival bracht. En dat werd bekroond met een fraaie tweede plaats. Dit jaar lijkt het land daar met zevenmijlsstappen al weer behoorlijk afstand van te willen nemen, met een opzwepende doch halfbakken gotische fantasy-act van drie dames (Bella Swan uit de filmreeks Twilight in drievoud) en een heer, die er prat op gaan zich er niet voor te schamen te dansen met de duivel. Het geheel begint veelbelovend, maar is lang voor de climax al geïmplodeerd. Qua opzet en uitvoering lijkt er met een schuin oog naar de Oekraïense act van vorig jaar gekeken te zijn, die met een excentrieke bijdrage een verrassende vijfde plaats in de wacht sleepte. Dat zal Frankrijk zeker niet lukken met dit lied, dat noch komisch noch serieus te interpreteren valt. De grootste originaliteit ligt in het feit dat er voor de tweede keer in de festivalgeschiedenis in het Bretons wordt gezongen.'
Het Eurovisie Songfestival vindt plaats op dinsdag 10 en donderdag 12 mei (halve finales) en zaterdag 14 mei (finale) en wordt uitgezonden op NPO1 vanaf 21.00 uur.